Er is weinig dat onzekerder maakt dan een onzuivere huid. Wanneer je te maken hebt met vurige, pijnlijke puistjes en mee-eters, kan dat behoorlijk dwarszitten. Niet alleen fysiek heb je er last van, maar in veel gevallen ook mentaal. Mogelijk heb je al van alles geprobeerd om je huidprobleem aan te pakken. Maar acne is vaak een complexe huidaandoening die niet zomaar verdwenen is. Een huidtherapeut kan je hierbij helpen.

Wat is acne?

De meeste mensen hebben een aardig beeld van wat acne inhoudt. Het is dan ook een van de meest bekende en een veel voorkomende huidaandoening. Vooral jongeren tot 25 jaar hebben er vaak mee te maken, maar ook na die tijd kun je nog kampen met acne of de gevolgen daarvan. Maar wat is het nu eigenlijk precies? Acne is een huidaandoening waarbij je te maken hebt met puistjes en huidontstekingen.

Ontstaan van huidprobleem

Deze huidproblemen ontstaan doordat onder invloed van hormonen de talgklieren overproduceren. Deze talg is ook dikker dan normaal en gaat zich ophopen in de poriën, die daardoor verstopt raken. Hierdoor ontstaan mee-eters. Doordat de hoornlaag op de huid verdikt raakt en er bacteriën op de huid zitten, kunnen er daarnaast ontstekingen ontstaan. Oftewel, je krijgt last van (onderhuidse) pukkels die vaak pijnlijk en storend zijn.

Dermatoloog of huisarts

Acne ontstaat onder invloed van hormonen, waardoor de puberteit of de menopauze momenten zijn waarop je er meer last van hebt. Maar bij sommige mensen is de hormoonhuishouding ook op andere momenten zodanig dat zij last krijgen of houden van acne. In die gevallen kan een huisarts of dermatoloog bepaalde zaken voorschrijven die ofwel de verschijnselen afremmen die zich op de huid voordoen, ofwel de hormonen balanceren (anticonceptiepil). Maar ook externe factoren kunnen een rol spelen, zoals irritatie door bepaalde stoffen in bijvoorbeeld cosmetica of geneesmiddelen.

Dagelijkse verzorging

Daarnaast zijn er handelingen die je kunt doen om je huid te verbeteren. Belangrijk is een goede dagelijkse verzorging. Onthoud dat het even duurt voordat de cellen in de huid vernieuwd zijn, en je verzorgingsroutine zal dus niet al na twee dagen een grote verandering teweegbrengen. Maar een gedegen en milde verzorging levert na verloop van tijd vaak effect op. Een dagelijkse routine bestaat in ieder geval uit een milde reiniging, exfoliëren met een peeling, een verzorgende maar niet vet makende crème en bescherming met SPF.

Bezoek aan huidtherapeut

Heb je veel last van acne dan kun je overwegen een bezoek te brengen aan de huidtherapeut. Een huidtherapeut kent de verschillende behandelmogelijkheden bij huidproblemen en heeft de technieken in huis om deze gericht aan te pakken. Bij Medikos kan de huidtherapeut kiezen voor verschillende methodes. Denk hierbij aan een dieptereiniging van de huid aan de hand van een manuele reiniging, peelings en littekentherapie. Ook biedt de huidtherapeut handige tips en adviezen waarmee je zelf thuis aan de slag kunt gaan.

Verschillende methodes

Bij Medikos wordt ook geregeld gebruik gemaakt van verschillende licht- en lasertherapieën. Therapieën die bij acne(littekens) kunnen worden ingezet, zijn onder meer:
– Rood/blauwtherapie: aan de hand van LED-licht in verschillende kleur en intensiteit wordt de doorbloeding en de aanmaak van collageen en elastine gestimuleerd. Werkt ook kalmerend en ontstekingsremmend.
– Lasertherapie: met radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt, waardoor de huid gestimuleerd wordt tot huidverbetering. Ook vermindert dit littekentjes.
Ben jij benieuwd welke methode voor jouw huid geschikt is? Of wil je advies over de juiste huidverzorging bij jouw huidprobleem? Neem dan contact op voor advies van onze huidtherapeut.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie