Wat is een tatoeage?

Tatoeages zijn lichaamsversieringen van inkt in de huid. In de afgelopen jaren heeft 1 op de 10 mensen een tatoeage laten zetten. Ongeveer 25% van de mensen met een tatoeage in Nederland heeft spijt van de tatoeage en laat deze weer verwijderen. De komende jaren zal het aantal mensen dat een tatoeage laat verwijderen verder toenemen.

Het plaatsen van een tatoeage

Bij het plaatsen van een tatoeage prikt een speciale dunne naald meer dan 100 keer per seconde door de opperhuid en laat inkt achter in de lederhuid. Deze inkt veroorzaakt een reactie van het immuunsysteem, aangezien er lichaamsvreemd materiaal (de inkt) is achtergelaten. Door deze reactie wordt de inkt opgeslagen in cellen vlak onder de grens tussen de opperhuid en de lederhuid. Deze cellen kunnen na een lange periode van vele jaren wat lager in de lederhuid zakken. Hierdoor ontstaat het effect dat een tatoeage minder scherp qua tekening blijft.

Tatoeage verwijderen met de Q-switched Astanza laser
De meest gebruikte methode om een tatoeage te laten verwijderen is met een Q-Switched laser. Deze laser werkt op 2 golflengtes:

  • 532 Nm in deze golflengte vallen de kleuren rood, oranje en geel
  • 1064Nm in deze golflengte vallen de kleuren zwart, bruin, violet, blauw en groen.

De Q-switched laser werkt met zeer korte laserpulsen. Deze worden uitgedrukt in nanoseconden. De kleurstoffen van de inkt worden gebroken en vervolgens door de omliggende cellen opgenomen en door het lichaam afgebroken en vervolgens verwijderd. Over het algemeen worden donkere tatoeage kleuren het makkelijkst verwijdert door de laser. Deze donkere kleuren absorberen namelijk alle golflengtes van de laser.

De huidskleur is ook van belang. Hoe lichter de huid hoe minder de laserstralen in de omliggende huid worden opgenomen. Een donkere huid bevat meer melanine. Dit pigment in de huid neemt dan ook sneller het laserlicht op, waardoor het effect op de tatoeage minder wordt.

Hoe verloopt de tatoeage laser behandeling

Een verdoving is niet noodzakelijk nodig, echter zijn er verdovingsmethodes die de behandeling veraangenamen. Het laten zetten van een tatoeage blijft altijd pijnlijker dan het laten verwijderen ervan. De laser geeft zeer korte pulsen af op de tatoeage. Dit voelt aan als kleine speldenprikjes. De huid kleurt wat wazig wit tijdens de laser behandeling. Dit trekt echter snel weer weg. Door de tatoeage laser behandeling wordt de huid licht beschadigd.
Hierdoor kan roodheid en oedeem/vochtophoping ontstaan. Na de behandeling kan de huid gekoeld worden en wordt een antibacteriële crème aangebracht. Direct na de behandeling zou er inkt uit de huid kunnen komen. Vervolgens kunnen er blaren en korstjes komen op de plekken waar het laserlicht is geweest. De korstjes vallen na een aantal dagen eraf. Goed resultaat is pas na enkele weken zichtbaar. Deze huid kan erg gevoelig zijn en moet daarom ook uit de zon blijven en goed verzorgd worden met een goede sunblock.

Aantal benodigde tatoeage laser behandelingen
Alvorens de behandelaar start met de behandeling krijgt de patiënt een intakegesprek waarin een behandelplan wordt opgesteld. In dit behandelplan wordt gekeken naar welke huidtype u heeft, de grootte van de tatoeage en de kleuren die gebruikt zijn. Het aantal behandelingen varieert van 2 tot wel 10 of meer tatoeage laser behandelingen, tussen de behandelingen zitten gemiddeld 6 tot 8 weken.

Na iedere tatoeage laserbehandeling wordt de tatoeage steeds lichter tot deze geheel vervaagt en verdwijnt. Onderzoek heeft aangetoond dat rokers 70% minder kans hebben op het succesvol verwijderen van hun gehele tatoeages. Dit is het gevolg van de negatieve impact van tabak op de inflammatoire -en immuunreacties van het lichaam.

 

 

Disclaimer
Resultaten kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van onder andere leeftijd, huid- en haartype en opbouw van de huid en kunnen daarom niet voor 100% worden gegarandeerd.