Littekens

Hoe ontstaan littekens?
Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen.

De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

littekens

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Welke soorten littekens zijn er?
We onderscheiden ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens.
Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

  • Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
  • Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
  • Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.

Wat kan Medikos voor u betekenen?
Medikos kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • Medische camouflage of dermatografie (medische tatoeage) van verkleuringen.
  • Massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
  • Fractional laserbehandeling, waarbij als het ware een nieuwe huid wordt aangemaakt en het litteken de huidskleur aanneemt van het omliggende weefsel.

MedArt FRx Fractional laserbehandeling
Yolande Werkman is huidtherapeute(NVH) en eigenaresse van Medikos en beschikt over de nieuwste MedArt Fractional CO2 laser. We kunnen deze laser uitermate goed inzetten bij het behandelen van littekens algemeen, maar ook littekens ontstaan door acné. De resultaten die we met deze laser bereiken zijn zeer mooi. De MedArt FRx Fractional CO2 laser wordt veel gebruikt door huidtherapeuten en artsen in privé klinieken en ziekenhuizen.

 

Disclaimer
Resultaten kunnen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van onder andere leeftijd, huid- en haartype en opbouw van de huid en kunnen daarom niet voor 100% worden gegarandeerd.