Misschien dacht je dat je een beetje was aangekomen. Het was wel erg snel gegaan, want de kilo’s vlogen er in korte tijd aan. En wanneer je dan ziet dat het gewicht zich vooral op één plek concentreert, bijvoorbeeld je benen, gaat er een belletje rinkelen. Oedeem is voor de specialist niet lastig te herkennen en diagnosticeren, maar vaak duurt het even voordat je zelf doorhebt dat er iets mis is.

Overmatige vochtophoping

Wanneer je last hebt van oedeem, is een bepaald lichaamsdeel behoorlijk opgezwollen. Ook is je lichaamsgewicht (soms meerdere kilo’s) toegenomen. Vaak ontdekt men dat er sprake is van oedeem door de zwelling in te drukken en er een puntje achterblijft. Oedeem is een overmatige ophoping van vocht en/of vet. De oorzaak is vaak een verstoord evenwicht in de aan- en afvoer van vocht door ziekte, operatie of levensstijl. Mensen met bijvoorbeeld nierziekten of beschadigde bloedvaten hebben een grote kans op deze vochtophopingen.

Hoe herken je oedeem?

Oedeem kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. Veelal bevinden de problemen zich voornamelijk in de benen. Vaak is lopen daardoor lastiger en pijnlijk. Maar ook andere lichaamsdelen kunnen aangedaan zijn. Denk aan de longen, waarbij je hoest en kortademig bent, de buik of de armen. Er zijn verschillende vormen van oedeem waarmee je te maken kunt krijgen:
Lymfoedeem: vochtophopingen door storing in het lymfsysteem
Lipoedeem: stoornis in de aanmaak van vetweefsel
Veneus oedeem: ophoping van vocht rondom enkels

Een oplossing

Het is van belang om tijdig actie te ondernemen wanneer je last hebt van oedeem. Bij Medikos bieden we oedeemtherapie aan, een effectieve methode om jouw klachten te verminderen. Deze therapie start meestal met manuele lymfedrainage. Hierbij masseert de specialist de plaats van de zwelling. Door de speciale handgrepen activeert dat het lymfesysteem. Het overtollige vocht wordt naar een plaats geleid waar het weefsel gemakkelijker opgenomen kan worden. Verhard weefsel wordt soepeler zodat vochtafvoer vergemakkelijkt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Taping of zwachtelen

De behandeling sluit vaak af met lymftaping of zwachtelen. Nadat de vochtafvoer is gestimuleerd, zwachtelt de specialist de behandelde ledematen in. Deze zwachtels zijn preventief, zodat het vocht niet terugvloeit naar de plek waar de oedeem zat. Als het aanbrengen van zwachtels niet mogelijk is, dan maken wij gebruik van taping. De tape trekt de huid een klein beetje omhoog. Hierdoor komt er in de huid en onderliggende weefsels meer ruimte. Het vocht kan zich dan beter verplaatsen. Wij combineren dit met ademhalings-en bewegingstechnieken, zodat het vocht stroomt naar plaatsen waar het beter opgenomen wordt.

Thuis aan de slag

Als de behandeling zijn werking goed doet, verdwijnen de zwellingen en neemt de pijn en stijfheid af. Om dit resultaat te behouden, adviseren wij jou graag verder. Zo krijg je advies over hoe je zelf de afvoer van lymfevocht kunt bevorderen. Ook ontvang je tips over hoe je complicaties kunt voorkomen en, als het nodig is, welke verzorgingsproducten je kunt gebruiken voor de huid. Na de sessies sta je er dus niet alleen voor. Wij helpen jou om je gewenste resultaten te behouden!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie