Acnetherapie

Acnetherapie

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Hoe kan acne behandeld worden?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt

Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan jouw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen. Wil je weten wat jij kunt doen om acne te verminderen? De huidtherapeut geeft je graag advies!

Wat kan een specialist voor je doen?

De huisarts en de medisch specialist (dermatoloog) kunnen de volgende middelen voorschrijven om mogelijke oorzaken van acne aan te pakken:

  • Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan; de zogenaamde ‘keratolytica’, zoals benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen.
  • Middelen die de groei van bacteriën tegengaan: antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide en antibiotica (lokaal of systemisch).
  • Middelen die de ontsteking remmen: ontstekingsremmers zoals antibiotica.
  • Middelen die de talgvorming verminderen, zoals de pil en isotretinoïne (Roaccutane®).

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

Acnetherapie bij de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

  • Manuele reiniging van de huid.
  • Dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings.
  • Rood/blauw lichttherapie.
  • Licht- en lasertherapie.
  • Camouflagetherapie.
  • Littekentherapie.
  • Adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.

Dieptereiniging van de huid

Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

De huidtherapeut kan kiezen uit verschillende soorten peelings:

  • Mechanische peeling: scrubben of microdermabrasie.
  • Medische of chemische peeling: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of acetylsalicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte, waardoor de huidstructuur verbetert.

Rood/blauw lichttherapie

Bij de rood/blauw lichttherapie maakt de huidtherapeut gebruik van LED-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Iedere kleur heeft een eigen golflengte met een uniek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren, ondersteunt de cellen die collageen en elastine aanmaken en werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Er komt geen ultraviolet of infrarood licht vrij; daarom is deze lichttherapie niet schadelijk voor de huid. Na een aantal behandelingen is de acne verminderd, ziet de huid er egaler en jonger uit en voelt die zachter aan.

Lasertherapie

Met behulp van radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen van binnenuit gestimuleerd. Deze zorgen voor een meer egale huidstructuur. Met een laserbehandeling kunnen ook acnelittekens verminderd en/of verzacht worden.

Acnelittekens

De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel. Denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

Wat kun je zelf doen?

Wij adviseren je om:

  • Je huid voorzichtig te wassen (1 of 2 keer per dag) met lauw water. Dep je huid na het baden droog met een schone handdoek.
  • Zeep te gebruiken met een zuurgraad (pH-waarde) van 5 of lager.
  • Je huid goed te beschermen tegen de zon. Dit is vooral belangrijk na een dieptereiniging van de huid of een laserbehandeling. Een goede zonnebrandcrème heeft een hoge spf-beschermingsfactor en is geschikt voor de acnehuid. Breng de crème een half uur voor het zonnen aan en herhaal dit om de twee uur.
  • Te kiezen voor producten op waterbasis als je make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt.
  • Strakke en synthetische kleding (direct op de huid) te vermijden.

Soms helpt het gebruik van een peelingcrème op basis van glycolzuur, tretinoïne (vitamine A-zuur), benzoylperoxide of fruitzuur. Een acnedieet bestaat niet, maar als je merkt dat je door een bepaald product meer puistjes krijgt, kun je dat voedingsmiddel beter vermijden.

Wij raden je af om:

  • Puistjes zelf uit te knijpen of aan puistjes te krabben. Dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.
  • Je huid te wassen met heet water en een reinigingsmiddel met een te hoge zuurgraad.
  • Je huid stevig schoon te maken. Scrub de huid maximaal twee keer per week.
  • Sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol) te gebruiken.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig

Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de huidtherapeut heb je geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij jouw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering

In de polis van jouw zorgverzekering kun je lezen of je recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Meer informatie vind je op onze pagina ‘vergoedingen’.


Ook interessant voor jou

Huidscan

Wat de juiste verzorging is voor jouw huidtype en -conditie, is enorm persoonlijk. Daarom kan het zinvol zijn je te laten informeren door een specialist. Een huidspecialist kan een huidscan uitvoeren om te bekijken welke behandelingen effectief zijn.

Lees verder

Vitaliteitsscan

Voor zover jij weet ben je goed bezig: je let op je voeding, drinkt veel water én slaapt genoeg. Ook wat betreft huidverzorging doe jij je best. Maar hoe weet je nu écht of jij voldoende doet voor je huid en wat de verbeterpunten zijn?

Lees verder

Ervaringen

Ik ben heel erg blij met de laserbehandelingen die ik heb gehad, en ik raad Medikos van harte aan! Het personeel is top, en de behandelingen zijn uiterst professioneel. Ik heb mijn schaamregio laten ontharen. Dit vond ik vooraf best spannend en ongemakkelijk, maar het personeel heeft mij hier zeer gemakkelijk en uiterst professioneel doorheen geholpen!

- Hanne

Altijd even vriendelijk en ik ga altijd met een tevreden gevoel de deur uit!

- Corrien

Superprofi behandeling & zeer veel aandacht & liefdevolle service & adviezen. Ik doe het normaal met de krachten van de natuur, maar dit keer ook met hulp van Medikos; heel goed bevallen van jullie service op maat & naar mijn wensen in deze. Ongelooflijk wat deze kliniek allemaal kan & doet & zoveel tijd & aandacht geeft. Heel blij met jullie.

- Soes

Je favoriete
producten voor
thuis

We hebben in de webshop al jouw
favoriete producten beschikbaar.
Wil jij gemakkelijk vanuit huis
bestellen? Neem dan een bezoek
aan de webshop.