Acnetherapie

We spreken van acne als poriën met talg, bacteriën en vetzuren verstopt zijn. Deze talgophopingen veroorzaken ontstekingen in de omliggende huid: er ontstaan rode bultjes, puistjes en onderhuidse ontstekingen. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Hoe kan acne behandeld worden?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Flinke ontstekingsverschijnselen vragen om een andere behandeling dan de aanwezigheid van mee-eters. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook de leeftijd en het geslacht van de patiënt bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn.

Samenspel van huidtherapeut, huisarts, medisch specialist en patiënt
Patiënten die veel en langdurig last hebben van acne, zijn vaak zowel bij een huisarts of medisch specialist als bij een huidtherapeut onder behandeling. De huisarts of medisch specialist kan medicijnen voorschrijven die aansluiten op de behandeling bij de huidtherapeut. De huidtherapeut kan uw huid intensief reinigen en het herstel van de huid stimuleren. Hierdoor komt de acne tot rust en verbetert de huidstructuur. Daarnaast behandelt de huidtherapeut problemen die voortkomen uit acne, zoals littekens. Een actieve bijdrage van de patiënt is een voorwaarde om iedere vorm van behandeling te doen slagen en aan zelfvertrouwen te winnen. Wilt u weten wat u kunt doen om acne te verminderen? De huidtherapeut geeft u graag advies!

Wat kan een specialist voor u doen?

De huisarts en de medisch specialist (dermatoloog) kunnen de volgende middelen voorschrijven om mogelijke oorzaken van acne aan te pakken:

 • middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan; de zogenaamde keratolytica zoals benzoylperoxide, tretinoïne en adapaleen.
 • middelen die de groei van bacteriën tegengaan; antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide en antibiotica (lokaal- of systemisch).
 • middelen die de ontsteking remmen; ontstekingsremmers zoals antibiotica.
 • middelen die de talgvorming verminderen, zoals de pil en isotretinoïne (Roaccutane®).

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

Acnetherapie bij de huidtherapeut kan onder meer bestaan uit:

 • manuele reiniging van de huid.
 • dieptereiniging van de huid met behulp van medische/chemische peelings.
 • rood/blauw lichttherapie.
 • licht- en lasertherapie.
 • camouflagetherapie.
 • littekentherapie.
 • adviezen met betrekking tot het zelf verzorgen van de huid en eventuele littekens.

Dieptereiniging van de huid
Acne ontstaat onder andere doordat dode huidcellen de ingang van huidporiën vernauwen of blokkeren. Hierdoor hoopt de talg zich in de poriën op, samen met bacteriën en vetzuren. Als een porie scheurt, ontstaat er een ontsteking in de omliggende huid en verschijnt er een puistje. Met behulp van peelings verwijdert de huidtherapeut de dode en losse huidcellen zodat de poriën weer vrij zijn om de talg af te voeren. Als de huid regelmatig gepeeld wordt, zullen mee-eters of comedonen – zoals de talgophopingen genoemd worden – minder snel ontstaan. Bovendien wordt de huidvernieuwing door het afvoeren van dode huidcellen gestimuleerd.

De huidtherapeut kan kiezen uit verschillende soorten peelings:

 • mechanische peeling: scrubben of microdermabrasie.
 • medische of chemische peeling: op basis van glycolzuur, fruitzuur, trichloonazijnzuur, Jessner of acetylsalicylzuur. Door de bestanddelen in deze peelings lost de bovenste huidlaag op en komen nieuwe huidcellen aan de oppervlakte waardoor de huidstructuur verbetert.

Rood/blauw lichttherapie
Bij de rood/blauw lichttherapie maakt de huidtherapeut gebruik van LED-licht dat een specifieke intensiteit en kleur heeft. Iedere kleur heeft een eigen golflengte met een uniek effect op de verschillende lagen van de huid. Lichttherapie stimuleert de doorbloeding van de huid en de spieren, ondersteunt de cellen die collageen en elastine aanmaken en werkt kalmerend en ontstekingsremmend. Er komt geen ultraviolet of infrarood licht vrij, daarom is deze lichttherapie niet schadelijk voor de huid. Na een aantal behandelingen is de acne verminderd, ziet de huid er egaler en jonger uit en voelt hij zachter aan.

Lasertherapie
Met behulp van radiogolven worden minuscule gaatjes in de onderliggende huidlaag gemaakt. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen van binnenuit gestimuleerd. Deze zorgen voor een meer egale huidstructuur. Met een laserbehandeling kunnen ook acnelittekens verminderd en/of verzacht worden.

Acnelittekens
De huidtherapeut kan de problemen behandelen die voortkomen uit littekenweefsel, denk aan hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking.

Wat kunt u zelf doen?

Wij adviseren u om:

 • uw huid voorzichtig te wassen (1 à 2x per dag) met lauw water. Dep uw huid na het baden droog met een schone handdoek.
 • zeep te gebruiken met een zuurgraad (pH-waarde) van 5 of lager.
 • uw huid goed te beschermen tegen de zon, dit is vooral belangrijk na een dieptereiniging van de huid of een laserbehandeling. Een goede zonnebrandcrème heeft een hoge spf beschermingsfactor en is geschikt voor de acnehuid. Breng de crème een half uur voor het zonnen aan en herhaal dit om de twee uur.
 • te kiezen voor producten op waterbasis als u make-up of zonnebrandmiddelen gebruikt.
 • strakke en synthetische kleding (direct op de huid) te vermijden.

Soms helpt het gebruik van een peelingcrème op basis van glycolzuur,tretinoïne (vitamine A zuur), benzoylperoxide of fruitzuur. Een acnedieet bestaat niet. Maar als u merkt dat u door een bepaald product meer puistjes krijgt, kunt u dat voedingsmiddel beter vermijden.

Wij raden u af om:

 • puistjes zelf uit te knijpen of aan puistjes te krabben. Dit kan leiden tot meer ontstekingen en/of acnelittekens.
 • uw huid te wassen met heet water en een reinigingsmiddel met een te hoge zuurgraad.
 • uw huid stevig schoon te maken. Scrub de huid maximaal twee keer per week.
 • sterk ontvettende huidverzorgingsproducten (zoals producten op basis van alcohol) te gebruiken.

Verwijzingen en vergoedingen

Geen verwijzing nodig
Voor de behandelingen van acne en acnelittekens door de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig, tenzij uw zorgverzekeraar daarom vraagt.

Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering
In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en). Meer informatie vindt u op onze pagina vergoedingen.